23 Şubat 2012 Perşembe

Eğleniyoruz,Öğreniyoruz...

Çocuklar için 0-5 yaş arası dönem,yabancı dil öğrenme açısından hayati öneme sahiptir diyor uzmanlar.Doğumdan itibaren 5 yaşına kadar çocuğun beynindeki nörofizyolojik mekanizma çok faalmiş ve bu mekanizmanın yardımıyla dil otomatik olarak beyne kaydedilmekteymiş.Bir kasede kaydeder gibi işlemekteymiş duyduklarını yani çocuk.Bu dönemden sonra bu mekanizmanın faaliyeti sona eriyormuş büyük oranda.Şayet bu süreç içerisinde anadili dışında ikinci bir dili öğrendiyse çocuk,buna 3.4...yü de eklemesi mümkünmüş.
Kendisi anadili gibi konuşamadığı yabancı dili çocuklarına nasıl öğretecek anne o muallak tabi.

Dün bir arkadaşım kızının devam ettiği kreşte bir arkadaşının (6 yaşında) şimdiden 2 yabancı dil bildiğini,üçüncü içinde halihazırda kursa devam ettiğini söyleyince ağzım bir karış açık kaldı.Ayrıca bir de piyano eğitimi alıyormuş.(o konuya hiç girmeyeyeceğim zira komplekse giriyorum)
Bu yaşta çocuk bunca aktivite ve koşturmaca içinde boğulmuyor mu? çocukluğunu yaşamaya zaman kalıyor mu? dahası halinden hoşnut ve mutlu mu? ayrı bir tartışma konusu ya neyse,bu konu çoookk uzar...

Biz bu aralar bu DVD lerle müthiş eğleniyor,eğlenirken aynı zamanda öğreniyoruz...

Action English for children DVD setini yeni edindik.Hergün bir DVD izleyerek birlikte tekrar ediyor,eğlenceli şarkılarla dans ediyoruz.Hem şaşırtıcı bir biçimde çabuk öğreniyor,pek de keyif alıyoruz.

YA ve ZE her zamanki gibi çok ilgili ve öğrenmeye çok açık.Usanmadan,sıkılmadan ve büyük bir merakla sonuna değin izliyor,peşi sıra tekrar ediyorlar öğrendiklerini.RU ise çok uzun süre koruyamıyor konsantrasyonunu.Akademik yaşam ona göre değil,o sosyal ortam insanı:) yaşayarak ve bizzat deneyimleyerek öğrenmeyi tercih ediyor hayatı.

Teoriye değil pratiğe prim veriyor velhasıl...

19 yorum:

  1. Bizede dedemiz almış göndermiş, bizde çok sevdik bu cdleri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok eğlenceli değil mi?Nehirciğin sevmesi de ne güzel.
      Sevgiler...

      Sil
  2. Çocukluklarını unutmadan, öğreterek ve eğiterek büyütme fırsatımız olur inşallah onları ;-) Ama fazlası beni bulandırıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah Ececim,öyle diliyorum bende.Onlar nasıl mutlu olacaklarsa öyle olsun herşey.
      Sevgiler çookk

      Sil
  3. eee bizim ilk bir yıl gitmiş bile.. napsak ki alsak mı bizde..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)
      çok şey kaçırmışsınız Sevgicim,aman daha fazla zaman kaybetmeyin:)

      Sil
  4. Rüzgar baleye çok meraklı. Geçenlerde Tan Sağtürk'ün okulunun önünden geçiyorduk, baktım ders saati. "Hadi girelim mi Rüzgar, çocukları izleyelim. Sonra hoşuna giderse sen de devam edersin" dedim. "Beni buraya da bırakıp işe gidecek misin?" diye sordu kuzucum. Aman yok dedim içimden, çocuk etkinlik yapacak diye annesinden ayrı kalmasın, bir hafta sonumuz var zaten. Boşveerr:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyyy kıyamam karizmatik kuzuya.Allah sizlerden ayırmasın O'nu.Boşver balet olup napcak zaten:)

      Sil
  5. bizimkiler kreşte ingilizce almanca öğreniyorlar. hergün bir kaç kelimeyle geliyor. almancayı dedesi ile pekşitirebilir aslında. ingilizceyi de biz bildiğimiz kadar öğretebiliriz. aslında uzmanların dediğine göre bu yaşta belirleniyormuş beyninin kaçta kaçını kullanacağı.
    ama dediğin gibi nerde kaldı çocukluk? benimki elimi bırakmadan şurdan şuraya gitmez. ama yazlıkta ece nin yaşıtı bir çocuk var her yeri toprak. asıl çocukluğunu yaşayan o bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak sen şu kreşe.Bir dil yetmemiş iki dil birden veriyorlar.Helal olsun.Üzerinde durun bence Nilhancım,madem öğrenme fırsatı var kaçırmayın derim.
      Okul dönüşü de salın dağa taşa oynasın çocuk,mahrum kalmasın bişeycikten:)
      Öperim çookk

      Sil
  6. Zor gibi geliyor çocukları o aktiviteden bu aktiviteye göndermek,sıkılmasınlar, bu yaşta yorulmasınlar diyoruz ama şu an öğrendikleri, aldıkları herşey kar bencede.Sosyal olmaları, herşeyden haberdar ve birçok konuda bilgili olmaları taraftarıyım ben...Tabi herkesin fikrine de saygı duyuorum yanlış anlaşılmasın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Severek,isteyerek gidiliyorsa ne ala Yadigarcım.Lakin çocuktan ziyade anne kendini tatmin etmeye çalışıyorsa orda sorun var bence.Mesela benim çocuklarım bu tarz aktivitelerden hiç hazetmiyorlar.Birbirleri ile vakit geçirmeyi,parkta bahçede oynamayı tercih ediyorlar her türlü aktivasyona..
      Tüm mesele O'nların isteği doğrultusunda yapılmasında.
      Sevgiler...

      Sil
  7. eğlenceyle karışık evde anneyle birlikte dans edip de birşeyler öğrenmek gayet sevimli geldi bana :) ne güzel işte hem de aktivite olur. onun dışında daha okul öncesinden oradan oraya koşturulan çocuklara önyargılı olmasam da bana çok sempatik gelmiyor nedense...
    not:yalnız ru benim adamımmış, onunla ortamlarda sosyalleşelim biz :) hiç sevmem okul ortamını dersleri falan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi ya,çocuk dediğin sokakta oynamalı,yüzü gözü çamur içinde kalmalı:)
      RU asla daralmaya gelmez.Öğrenmekmiş,dersmiş,bilgiymiş,resimmiş,çizimmiş..boş işler onun nazarında.
      Demek sende öylesin :)

      Sil
  8. benim oglum henuz 3.5 yasinda,guney amerika sili´de yasiyoruz ,calsitigim icin oglum iki yasindan beri tam zamanli yuvaya gidiyor.su anda ispanyolcayi cok iyi konusuyor.biz evde surekli turkce kullaniyoruz ,bu yuzden her iki dilede hakim bu yasinda,oglum burda dogmadi,maltada yani ingilizce konusulan bir ulkede dogdu.ve hayatinin ilk 6 ayi tabii ingiloizce duydu surekli.simdi burda seyrettigi tum cizgi filmleri ingilizce olarak seyrediyor ve inanilmaz ama dinledigi herseyi sunger gibi cekiyor.bizde cevresindeki bir cok nesnenin ingilizcesini soyleyerek ingilizceyi almasini sagliyoruz.su an icin 50 ye yakin ingilizce kelime biliyor,evde mutlaka devam edin seyretmeye setleri,cok yararini goreceksiniz,cocuklar mucizevi bir sey.opuyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tijen hanımcım,
      ne güzel,ne şanslısınız...
      Sevgiler bizden taaa Şililere :)

      Sil
  9. Ben de çocukları aktivite manyağı yapmanın sağlıklı olmadığı kanısındayım, ingilizce çizgi film, şarkı vs. yeterli ön hazırlık için bence, oturup da çocukla ingilizce konuşmaya gerek yok bilgimiz yeterli olsa bile.
    Özetle bu dvd ler yeter de artar Gönülüm bence, o da çocuk ilgi gösterirse elbette :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçini ferah tut diyorsun yani:)
      Ayy neler duyuyorum bir bilsen,oradan oraya yarış atı gibi koşturulan zavallı çocuklar var çevrede yahu :(
      Öperim Esram...

      Sil
  10. Aktivite olarak yapılacak güzel bir dvd seti bence.Bende temin edeyim nereden aldınız

    YanıtlaSil

Yorulmadan yorumladığınız için teşekkür ederiz...

Related Posts with Thumbnails