30 Mayıs 2012 Çarşamba

Havadisler,Yeni Sorunsallar ve İlginç Diyaloglar...

Havalar ısındı-gerçi hala yaz geldi diyemiyoruz o ayrı-bahçe sezonu açıldı;tempomuz da arttı haliyle.
Apartmanda yaşamamıza rağmen ne mutlu ki koskocaman bir bahçeye sahibiz tüm site sakinleri olarak.Üstelik yeşillikler içinde.Apartmanlara sıkışıp kalmış,betonlar arasında çocukluklarının keyfini sürmekten yoksun kalan çocuklara göre oldukça şanslı görüyorum kendimizi bu nedenle.Çocuklar alabildiğine özgür koşup oynuyor bahçe içinde.Bizde kimi zaman komşularla toplaşıp kamelyalarımızda yahut direkt olarak çimlere serilip mini piknikler yapıyoruz keyif içinde.Çocuklar cıvıl cıvıl cıvıldaşırken bizde sohbete dalıyoruz hatunlarla.Eve dönüşlerimiz, çoğunlukla eşlerin eve dönüş saatlerine denk geliyor.Buna karşın, çocuklar hala tatmin olmayıp sürünerek dönüyorlar eve.Bıraksanız bütün gün koşturdukları yetmiyormuş gibi akşamda girmeyecekler eve.Yemek yemek falan da zinhar akıllarından geçmiyor tabi.Onca enerji tüketmelerine karşın yine de sofraya oturulduğunda bin bir naz niyazla yiyorlar yemeklerini.Neyle çalışıyor bu çocukların mekanizmaları biri bana izah etsin lütfen!!!???

Bahçemizden küçük bir kesit
Arka bahçeden bir bölüm...
YA kart oyunlarına hevesli şu sıra.Futbol kartları bahsini ettiğim.Üzerinde futbolcu resimleri olan kartları ellerine alıp çarpıştırıyorlar,yere düşen kartların ikisi birden ön yahut arka(atmadan önce tahminlerini söylüyorlar)geldiğinde, bilen kazanıyor.Dandik bir oyun yani; fakat çocuk hevesi işte..

Top oynamaya da bayılıyor.Kendi gibi futbolsever bir kaç arkadaş edindi ve her gün onlarla maç yapıyorlar büyük bir keyifle..

Haftada iki gün yüzme derslerimiz devam ediyor.Çok zevk alıyor bu işten.Güle oynaya gidiyor derslere.Okul çıkışı biraz geziniyor peşi sıra en sevdiği ulaşım aracı olan trenle varıyoruz tesise.Yüzme işini büyük oranda hallettik gibi.Sadece nefes kontrolünde ufak bir problemimiz var;bir de sırt üstü yüzerken popomuzu yukarda tutamıyoruz;ağır çekiyor birazcık;)Ama zamanla onlarda hallolacak.Aşırı bir özgüven ve ego sorunumuz var birde.Hocanın anlattıklarını dinlemiyoruz bir türlü.Hoca taktik verdiği vakit bizim ki kafayı sağa sola çeviriyor ve başka şeylerle ilgileniyor.Aklı sıra "ben her şeyi biliyorum,sen ihtiyacı olana anlat" der gibi gayet ukalaca tavırlarla meydan okuyor hocaya.Hocadan arada zılgıtı yemiyor değil tabi.Ama YA'nın genel tavrıdır bu;asla akıl vermeye,nasihat etmeye,rehberlik etmeye gelemez.Misal:

Bir kaç gün önce üçü de evde.Bir nedenle birbirlerine girmişler ve yaygara kopuyor bu nedenle.Yanlarına gittim;üçünü de koridora çağırarak karşıma aldım.Eğildim ve;

"Bakın çocuklar siz kardeşsiniz;kardeş olmak çok özel bir durumdur.Kardeşlerle büyümek herkesin sahip olabileceği bir şans değildir.Siz böyle bir şansın değerini unutuyorsunuz bazen.Keyfini sürmek yerine eziyet ediyorsunuz birbirinize bla bla bla ..." gibi bir dolu nasihatı sıralarken ben,RU ve ZE kaldıkları yerden devam ederek kaçıştılar içeri.YA ise-zoraki kaldığı her halinden belli bir biçimde- kımıl kımıl kımıldanıyor.Ben de sarfettiğim onca lafın havada kalmasından rahatsız olarak:
"YA beni anladın mı?" diye sordum.Aynı ukala tavırla:
"Anladım ama bu konuyu kapatsak artık" diye koydu noktayı.Daha ne denir ki o dakkadan sonra :(


Birbirlerine girmek demişken:

Bu ara fazlaca muzdaribim bu konudan ötürü.Bu zamana değin gayet uyumlu ve keyifli vakit geçiren YARUZE kardeşler,bir süredir tabir-i caizse kedi-köpek gibi yiyorlar birbirlerini.Yine keyifliler birlikteyken,yine birbirlerinin yokluğunda mahsunlaşıyorlar fakat bir arada olduklarında mütemadiyen didişir oldular bu sıra.Yaşları itibariyle gelişen bir durum mu yahut yanlış giden birşeyler mi var bilmiyorum fakat oldukça can sıkıcı bu haller.Onlar iki dakika sonra unutuyorlar gerginliklerini lakin biz bu kaos durumlarıyla başetme konusunda biçare kalıyoruz sıklıkla.Birbirlerini itip kakıyor,peşi sıra canı yanan  "annneeeeee" ile başlayan şikayet sözcükleriyle bitiyor yanımda derhal.Şikayet konusunda tavrım hep net:

"Şikayet duymak istemiyorum,sorunlarınızı kendi kendinize halledin" deyip gönderiyorum.Boynu bükük,hüsran halleriyle ayrılıyor yanımdan şikayet sahibi; fakat dedim ya, iki dakika sonra hiçbir şey olmamış gibi devam ediyorlar kaldıkları yerden nasılsa.Bu konuyla ilgili olarak RU ile aramızda geçen bir diyalog, trajikomik bir biçimde epey güldürdü beni:
Yine birkaç gün önce, sabah erken saatte uyanan YA ve RU salona geçip oyuna dalarlar.Baba işe gitmiş,ZE uyuyor,bende yarı uyur yarı uyanık halde hala yataktayım.Bir gerginlik durumu hasıl oluyor yine.RU'nun ağlayan sesi giderek yanıma yaklaşıyor ve nihayet burnumun ucunda görüyorum kendisini:

"Anneeeee,YA..." demeye kalkar kalkmaz lafı ağzına tıkıyorum çocuğun:
"Şikayet istemiyorum RU "
!!!
RU yine ağlamaklı ve dikkate alınmadığı hissinden dolayı mahsun bir biçimde zoraki bir cümle kuruyor:
"hıhh, bende sorunumu babama anlatırım o halde"
!!!
Bizim evin mızıkacıları...

Bana sürpriz yapmak için grantuvalet hazırlanarak salonun ortasında dans edip yorulduktan sonra yerlere serilmece...

Tavla, favori oyunlarımızdan...

Konu diyaloglardan açılmışken, kardeşlikle ilgili bir anekdot daha paylaşmadan geçemeyeceğim.

RU ve ZE küçük bir gerginlik yaşarlar yine.Bende her zamanki misyonumla!! "siz kardeşsiniz" le başlayan ve teması kardeşliğin önemi olan demeçlerimden birini veriyorum.
"Siz kardeşsiniz;hem de ikiz kardeş.Çok özel bir durum bu.Herkes kardeşiyle birlikte doğmaz.Mesela YA benim karnımda tek başına büyüdü.Eminim orda çok sıkılmıştır.Fakat siz ikiniz beraber geliştiniz benim karnımda.Birbirinizle sohbet ettiniz,dokundunuz,dertleştiniz;hiç sıkılmadınız bu nedenle...."
RU böler bu duygu yüklü sözleri:
"ama ben orda çok sıkışmıştım biliyor musun anne"
:)

ZE'yi gardrop başından ayırabilirsem, bir ara O'ndan da bahsedeceğim inşallah...
:))

27 yorum:

  1. :)) Harika tek kelimeyle bu yazı :)) nedense siz anlatırken kendimi ve kardeşlerimi düşündüm sıkça. üç kız kardeş, birer yaş ara. evdeki cümbüşü varın siz düşünün, Allah yardımcınız olsun ama çok şanslısınız. Allah hepsine uzun ve mutlu bir ömür versin sizlerle birlikte....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keyifli hatırlıyorsanız çocukluğunuza ve kardeşlerinize ait hatıralarınızı ne mutlu size o zaman;Ve bende sizin anılarınızdan yola çıkarak,kendi çocuklarımın mutlu çocukluklarına dair olumlu payeler çıkararak mutlu olmalıyım dimi?

      Sil
  2. hep gülümseyerek okudum canım, fotolar da öyle güzelki... hele diyaloglara bittim zaten final kopardı beni :) ya bu şikayet olayı bizde de var. genelde ağlama eşliğinde oluyor. önüne geçemez hale gelmeden ben de önlem alsam fena olmayacak. bir küs bir barışıklar işte :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her evde yaşanıyor desene Nihanım.Tamamen önüne geçmek mümkün değil elbet fakat bir nebze olsun rahatlasak keşke..
      Sana da kolaylıklar dilerim canım.

      Sil
  3. Ama ben doyamadım Gönülüm. Sayfalarca yazsan bıkmam okumaktan YARUZE'yi.
    Ya beni şurda bitirdi "Anladım ama bu konuyu kapatsak artık" :) pek bir cool. yabancı filmlerdeki anne çocuk konuşması gibi. :)
    her halleri öyle güzel ki. maşallah. Çok şanslılar ve daim olsun inşallah.
    öpüyorum hepinizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şanslarının farkında büyüsünler inşallah Nilhanımm.Canımm benim bende seni okurken pek bir keyifleniyorum...
      Öperim pek çookk

      Sil
  4. büyüdükçe dertleride büyüyor mu ne :)neyse Allah'tan kavga etselerde hemen unutup tekrar oynuyor çocuklar.Ama senin tavrın çok güzel, sorunlarını kendileri çözmeliler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana öyle derlerdi de inanmazdım yahut inanmak istemezdim ama maalesef durum sahiden de söyledikleri gibiymiş.Gelişimlerine paralel sorunları da büyüyor yazık ki ama canları sağolsun.Bize güç ve sabır versin Allah,oluyor bir şekilde...

      Sil
  5. Ama ya şimdi şu muzur kıkırdayan fotolara bakıp dertti tasaydı diye bir yorum yazılmazki ya şunların suratlarındaki tatlılığa bak,hele şu son resimdeki tavla partisi yokmu:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))
      Sen bir de oynarken ki ciddiyetlerini görseydin...

      Sil
  6. çok şanslısın çok.. bu yazıyı okuduktan sonra başka bişiy diyemiyorum.. allah hep böyle etsin sizi..
    :)) ama şu "ama ben orda çok sıkışmıştım" lafına çok güldüm.. belirtmeden geçemeyeceğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, ben de ona çok güldüm... Yalancı köfte seniii:)

      Sil
    2. Şanslıyım evet geç de olsa farkındayım artık:(Teşekkür ederim iyi dileklerin için Sevgicim.Öperiz çookk..

      Sil
    3. Halbuki RU bey daha iri doğmuştu,ZE'nin sıkışmış olma ihtimali daha yüksek:)
      Ama erkek milleti değil mi,illa ki rahatsızlık duyacaklar hallerinden:)

      Sil
  7. benim ikizlerim yok,komşununkilerle idare ediyoruz Gönülüm :)
    Çok tatlılar yine,öperim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun bak öyle bir şansın var seninde :) Sağol Hatcem bizde sizi öpüyoruz...

      Sil
  8. bayildim fotograflara,tek derdiniz bunlar olsun:)hep diyorum,birak keyfini cikarsinlar,atissinlar,bogussunlar,oynasinlar..onlar kardes ve bunu cokkk iyi biliyolar,
    bu guzel donemleri doya doya yasasinlar ...opuyorum sizleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşasınlar elbet buna itirazım yok fakat insanız yahu arasıra molaya sükunete ihtiyaç duyuyoruz.Ama keyifleri yerinde olsun da ondan daha mühim birşey yok..
      Sevgiler...

      Sil
  9. Biz de hep didişerek büyüdük kardeşlerimizle, hele abimin bana etmediği zulüm yoktur geçmişte ama şimdi görsen en çok ikimiz düşkünüz birbirimize. Anlıyorlar yani kardeş kavramını büyüdükçe, çok normal şimdi böyle olmaları.
    Diyaloglara gelince, hangisinin altını çizsem bilemedim, hepsi ama hepsi şahane.
    Bir de sahiden mızıkacı bunlar ya :)
    Bahçenizi de çok kıskandım bu arada :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahçemiz güzeldir sahiden de Esracım.Şanslıyız bu konuda..
      Hepimizin çocukluğu benzer geçmiş desene :)
      Sevgiler...

      Sil
  10. çok keyifli , çok tatlı bir yazı olmuş:) fotoğraflar da aynen:)

    YanıtlaSil
  11. Ne kadar keyifli ve akici bir anlatim, diline yuregine ve yazan ellerine saglik:)
    Hepsi birbirinden guzel masallah.Allah bagislasin.Yollari ve bahtlari acik olsun hepsinin!
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok teşekkür ederim PApatya..
      İyi dileklerin için de ayrıca..
      Sevgiler...

      Sil
  12. Bizde de durum aynı bu aralar bağrışmalar ,kavgalar çok fazla ben iki oğlan ,yaşları da yakın ondan böyleler kızı da kendilerine benzettiler diyordum ama acaba başka bir şey mi arasam altında .Bazen tepki vermeye bile halim kalmıyor inan ki .Sana da sabırlar dilerim ...

    YanıtlaSil
  13. Arka bahçede oynamak isterdim bu tatlı mızıkacılarla :)

    YanıtlaSil
  14. siz durumu o kadar guzel anlatmışsınızkı onlara ben bıle duygulandım.RU nun böyle akıllı cevap vermesıde benı şaşırtmadı digil.Allah bagıslasın maşallah 3 de cok tatlı :))

    YanıtlaSil

Yorulmadan yorumladığınız için teşekkür ederiz...

Related Posts with Thumbnails