6 Mayıs 2011 Cuma

Hem uyur hem gezer...

Dün akşam 21:40 gibi uyudu çocuklar.Üçüde yattıktan sonra geçtim bende PC nin başına.Neco da koltukta sızma ile TV izleme arasındaki ince çizgide gidip gidip geliyor.Bu trajikomik duruma şaşkınlıkla beraber kırılıyorum gülmekten.Adamcağız yorgunluktan mıdır,vitamin eksikliğinden mi,yoksa yaşlılıktan mı bilmem her akşam aynı vaziyette sızıp kalıyor olduğu yerde.
Öyle ki kimi zaman bilgisayar başında bile uyukladığına şahit oluyor,gülsem mi ağlasam mı bilemiyorum.Tuvalette horlamışlığıda var ama konuyu uzatıpta adamı cümle aleme rezil rüsva etmenin alemi yok dimi?Neyse konumuz bu değil...
Çocuklar uyuduktan yaklaşık bir saat sonra,koridordan ayak sesleri işittim.Başımı çevirip baktığımda YA'nın geldiğini gördüm,birkaç saniye durakladıktan sonra içeri gelmesini beklerken koridordan uzaklaştı,bende salondan izliyorum.Ardından daire kapısının açıldığını duydum,şaşkınlıkla beraber fırladım yerimden ve açık kapıdan çıkıp YA'nın peşine takıldım.Allah Allah nereye gidiyor bu çocuk derken,asansörün kapısının önünde,gözleri kapalı,elinde uyumadan önce yanında bulunan boya kalemi,asansörün düğmesine basmaya çalışırken buldum.Şok ve şaşkınlık içerisinde:
"Annecim ne yapıyorsun burda?" dedim,
Uykudan gözünü açamayan tosbağam,inlemekten öteye geçemeyen bir karşılık verdi.Kaptığım gibi kucağıma içeri getirdim.Salonda bir süre kucağımda tutarak oturduk,tabi o herşeyden bihaber uyumaya devam ediyordu.Ardından yatağına götürüp yatırdım.
Bu ilk kez başımıza geliyor.Gece uyanıp yanımıza gelmişliği çoktur ama ilk kez dışarı çıktığına şahit oluyoruz.Aslında her akşam kapımızı anahtarla kilitler,üstteki emniyet kilidini de muhakkak kapatırız.Ama dün akşam ihmal etmişiz nasıl olduysa.Neyseki henüz uyumuyorduk da görme imkanımız oldu,yaa derin uykuda olup duymasaydık evden çıkışını.Allah muhafaza...
Bundan böyle defalarca kontrol edip öyle yatacağız elbette.Lakin neden böyle bişey yaptı ki bu çocuk?Var mıdır altında yatan psikolojik bir neden? diye kendi kendimi yiyip internetten ufak bir araştırma yaptım tabi.

En sık 06-12 yaş aralığındaki çocuklarda görülüp,uzmanlarca hastalık olarak kabul edilmemekteymiş.Buna sevindim elbet.Sorun yatma tekniğinin tam olarak bilinmemesinden kaynaklanıyormuş.Tekniğimi varmış ki bu işin?Rüya görülmeyen derin bir uykudan uyanma probleminin yarattığı bir sorun olarak tanımlanıyor.Uyumama gibi bir sorundan çok uyanma sorunu olarak düşünülen bu özellik,insanların uyanmayı isteyipte içten içe takılması ve uyanmayı tam olarak başaramaması olarak ifade ediliyormuş. 

Neyse ki altında psikolojik bir etken yok gibi.Umarım tekrarlamaz.
Birde rüya problemimiz var bir süredir.Umumiyetle her gece uyanıp yanımıza geliyor ve uykuya bizim yatağımızda devam ediyor YA.Ama bazı geceler beni de uyandırıp korkunç bir rüya gördüğünü ve korktuğunu   söylüyor,yanısıra "anne,benim için dua eder misin?" diyor.Bende dua edip onu rahatlatmaya çalışıyorum.Sabah uyandığımızda rüyasını hatırlıyor ve genellikle elektrik çarpması neticesinde korktuğunu belirttiği rüyalar anlatıyor.Epeydir elektrikle ilgili korkularımız var.Bir ara prizlerin yanından geçirmiyordu bizi.Dokunmak şöyle dursun,deli gibi bağırıyordu prizlere yaklaştığımızda.Trafoların üstündeki kuru kafalar epeyce süre sohbet konusu olmuştu aramızda.Şimdilerde bu fobiyi aştığımızı düşünüyordum ki,bilinçaltında hala bu fobiyi muhafaza ettiğine ve rüyalarında gün yüzüne çıktığına şahit oluyorum.Bu konuda yapabileceğimiz birşey var mı ya da durumu zamana bırakmak mı gerekir şimdilik bilemiyorum.

Canım oğlum minik kafandan daha neler geçiriyorsun kimbilir...

39 yorum:

  1. ben çok gezermişim..ilk okul dönemlerinde. annemler bir keresinde bakmışlar yerimde yokum. evde de yokum. korkuyla apartmanın bahçesinde aramaya çıkmışlar. bahçede bankta yatıyomuşum. gece gece...geçti ama..psikologa, dr'a falan gitmemiştik. yaşadığım halde neden olduğu hakkında en ufak bi bilgim bile yok...hatta unutmuştum..şimdi yazını okuyunca hatırladım. kardeşim dalga geçerdi yatağa bağlıyalım ayağından diye.....önemli bişey yoktur heralde..inşallah:) sevgiyle:)

    YanıtlaSil
  2. Hakikatten trajikomik bir durum oluşmuş :)(
    Umarım yakında duzelir canım hersey yoluna girer de yataklarında uyular ..
    çok sevgiler cana ve kuzucuklarına

    YanıtlaSil
  3. ah canım kıyamam..benim kız da her gece yanımıza gelip aynısını söylüyor..hayaletler,canavarlar görüyormuş..Of ya çok üzülüyorum ufacık çocuklar nasıl böyle rüyalar görür..bence bu konuyu da araştıralım..

    YanıtlaSil
  4. eminim epey bir korkmuşsunuzdur... ben bir kaç kişiden daha duydum böyle gece kalkıp yürümek uyku halinde.. biraz da genetik olabileceği gibi bir bilgi var kulaklarımda ama emin değilim. ben de geceleri kapıyı pek kilitlemiyordum, önemini şimdi kavradım. şu elektrik korkusu var ya, aynısından elif te de oldu.. elektrik çarpar diye aynen prizlere mesafeli geçiyodu, elektrik paneli olan yerlere giremiyodu. şu sıralar unuttu gibi...

    YanıtlaSil
  5. Yazdığın gibi,iyi ki siz uyanıkken olmuş bunlar.Allah korusun yavrularımızı.Biz hiç böyle bir şey yaşamadığımız halde ben hep bir gün belki olabilir diye korkarım zaten.Ev kapısını zaten kilitleriz de balkon kapılarının üstüne de bir kilit taktırdık,geceleri onu da kapatırız.Ne olur ne olmaz.Neyse ki hastalık sınıfına giren bir durum değil,normal bir şeymiş.Geçmiş olsun.
    özlem

    YanıtlaSil
  6. Ah abla ah adamı rezil ettin iyi mi :))
    Aman abla ya çok dikkat edin umarım bir daha tekrarlanmaz kilitlemeyi unutmayın.
    Bizim bacaksızda uzanmaya başladı kapı koluna artıkım dış kapıyı hemen kilitliyorum :)

    YanıtlaSil
  7. Canım ya nereye gidecekti ki!!!Allah'tan farketmişsin.Benim eşimde küçükken gezermiş öyle dış kapıda yakaladıkları çok olmuş.Bir süre sonra düzelmiş ama.Yamaç'ın da düzelir merak etme..Kapıyı kilitlemeyi unutma yine de sen:)))

    YanıtlaSil
  8. Ben eşinden bahsedeceksin diye beklerken Ya nın bunu yaptığını okumak şaşırttı beni açıkçası. Melekleri koruyor onları dedim bir kere daha. Ya uyuyor olsaydınız diye düşündüm.
    Benim bir arkadaşım anlatmıştı bir keresinde. uyurgezer olduğunu bildikleri için anahtarı bile sakladıkları halde bir gece bulmuş ve dışarı çıkmış. ertesi gün farketmişler ara ara yok. kendi uyanmış da eve gelmiş komşunun damından :)

    YanıtlaSil
  9. benim oğlanda geçen gece aynısını yaptı kapı kapalıydı evin içinde dolaşıyordu ama o bile bana yetti
    eşine gelince bence bu yazıyı okumasın :)

    YanıtlaSil
  10. Ben de uzun süre çocukken uykumda yürüdüm. Annem kapıları kilitler anahtarı üstünden alırdı, sonra nasıl geçti hatırlamıyorum. Ama annem tetikte beklerdi onu hatırlıyorum:)) Korkular kolay kolay aşılmıyor zaman herşeyin ilacı bir süre sonra geçer diye düşünüyorum. Kendine iyi bak, iyi bir hafta sonu diliyorum

    YanıtlaSil
  11. dilek,
    inanamıyorum demek bankta bulmuşlar seni haaa...Aklım çıkardı herhalde böyle bir durumda,kabus gibi...
    yatağa bağlamak iyi bir çözüm galiba haa ne dersin:)
    Öpüyorum dilekcim

    YanıtlaSil
  12. Reyhani,
    Sorma daha neler göreceğiz bakalım.Yanımızda yatmaları sorun değil de,böyle tehlikeli durumlar ürkütüyor insanı.
    Teşekkür ederim Reyhanim,
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Benden mütevellit,
    Kafalarında neler kurguluyorlar acaba çok merak etmekteyim.Takıldıkları ne varsa rüyalarına yansıyor sanırım.Bu bir süreç,bu da geçecek merak etme.
    Bakınalım hemen netten..
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  14. iyiki uyanıkmışın canım, ben okurken telaşlandım :( ders olsun bu banada muhakkak kilitliyoruz ama artık daha dikkatli olucam.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba, ben ikisiyle ancak başederken 3'ü görünce gözlerim açıldı. Saygıyla eğiliyorum önce :)
    Bundan sonra daha sık takipteyim. Ben de aynı YA gibiydim çocukken, hatta anne olduktan sonra duruldum diyebilirim :) Senede sadece birkaç kez tekrarlanan bu tür olayların annemle babamı nasıl üzdüğünü hatırlıyorum..
    Geçenlerde kızım da uykusunda ağlama krizine girince elimiz ayağımıza dolaşmıştı..
    Öpüyoruz, Bodrum'dan sevgiler..

    YanıtlaSil
  16. İyi ki uyanıkmışsın.
    Benim 2 erkek kardeş de uyur gezerdi. Hani eskiden karyola başları sandıklı olurdu bi gece gözümü bi açtım şırrr diye bir ses çiş yapıyor başlığı açmış:)))
    Annem çok yakaladı. Yatmadan tüm kapılar kilitlenirdi.

    Kuzenim gece uyanıp ocağa yağı koymuş patates soymuş ve annesine tuz da atayım mı diye sormaya gitmiş. Teyzem şok:)) gece gece.

    Bir de canım uyurgezerleri ani seslerle panikle kendine getirmeye çalışmayacakmışsın.

    Aman dikkat kilitle kapıları.

    YanıtlaSil
  17. anne kaleminden,
    Evet panikledim çookk.İlk kez oldu şimdiye kadar,genetik olup olmadığını bilmiyorum.Aman canım dikkat valla çocuklarda nelerle karşılaşacağımızı bilmiyoruz..
    Evet sende de okumuştum aynı durumu daha önce.Elektrikle ilgili olanı yani.Geçmiş olmasına sevindim.Bizimki de eskisi gibi değil aslında ama zihninde yer ettiğine göre hala etkisinden kurtulamamış sanırım.
    Öperim canım...

    YanıtlaSil
  18. Resimli Günlük,
    Sorma Özlemcim valla ucuz atlattık bunu da.Pür dikkat artık bu konuya.Allah korusun yavrularımızı dediğin gibi.Senin önlemini baştan alıyor olman ne hoş.Bravo valla.
    Öperim canım...

    YanıtlaSil
  19. Ülkücüm,
    Öylemi dersin,rezil ettim birazcık sanki dimi?Umarım kendi okumaz.Gerçi blogla pek ilgisi yok zaten:(
    Sağolasın canım benim.Aman sende dikkat et,bu bücürlerin ne yapacağı belli olmuyor.
    Öpüyorum Ülkücüm...

    YanıtlaSil
  20. Sihirli Günce'm,
    Valla tutmasak nerde bulurduk ya da bulabilirmiydik bilmiyorum.Aman aman dağlara taşlara...
    Demek eşindede varmış aynı durum.Zaten çocuklarda daha sık görülürmüş.O dönemlerde başlarmış sıklıkla...
    Aman dikkat canım...
    Öpüyorum çooookkk

    YanıtlaSil
  21. şimdi fark ettim de biz aynı semtlerdeymişiz bende pendikte çalışıyorum :)

    YanıtlaSil
  22. Rüyasında parka mı gidiyordu acaba ? NEREYE GİTTİĞİNİ ÇOK MERAK ETTİM.Gülüm kapının kilidinin yanı sıra bide Çocukların erişemiyeceği yükseklikte sürgü takırın kapınıza...Kilidi zorlada bile sürgüyü açamaz..İnşallah tekrarlamaz bu durum , allahtan uyanıkmışsın...
    Uykucu bir eş de bende var....Horlama boyutları sürekli değişiyor...Alıştım artık benim kinin motor sesine :)

    YanıtlaSil
  23. Iyi yakalamissin, ya sen de uyuyor olsaydin ve sokaga ciksaydi allah korusun. Bizim sitede benzer bir olay oldu. Sabah dort bes sularinda gum gum kapi ile uyandik. Actik ki polis! Kucuk bir kiz cocugu geceligi ile disarda kar sogugunda titreyek yururken bulunmus ve kapi kapi soruyorlardi sizin cocugunuz mu diye...

    YanıtlaSil
  24. Küçük mucizem,
    Eşim uykuda her türlü atraksiyonu yapıyor da henüz gezdiğini görmedim:))
    Evet biz uyanıkken bunu gördüğümüz iyi oldu.Daha temkinliyiz artık.
    Anlattığın şey çok ürkütücü.Dama çıkmış haaa.Allah korusun ya düşseydi falan.Of of of..
    Öperim canım.

    YanıtlaSil
  25. Efe ile hayat,
    Aman canım sende kapıyı kilitli tut mutlak.Ne olur ne olmaz.Neler duyuyoruz baksana.
    Öperim çoookk.

    Bikge ve annesi,
    Uykuda dolaşma epey sık rastlanan bir durum belli.O nedenle tetikte olmak gerek muhakkak.Benim erkek kardeşimde yapardı bunu.Ama dışarı çıkılması çok tehlikeli işte..
    Öpüyorum çokk.

    YanıtlaSil
  26. Baharcım,
    Aman canım aman dikkatli ol,ne olur ne olmaz...
    Öpüyorum canım...

    Elfeyp,
    Teşekkür ederim,evet 3 gerçekten çok yorucu.Bazen ikizlerden biri annemde kalınca iki çocuk kalıyoruzda hava civa geliyor inan.2 den sonrası fazla gerçekten.Ama benim tek çocuklu iken bu denli sabrım yoktu.Allah bana bol bol sabır bahşetti çok şükür.Başka türlü çooook zor.
    Demek sende bir uyurgezerdin haaa.Epey fazlaymış oran.
    Aman canım sende dikkatli ol...
    Öpüyorum seni.
    Bodrum'a selam,ahhhh Bodrum ahhh...

    YanıtlaSil
  27. Ebrucum,
    Benim kardeşimde uykudan kalkıp salonun ortasındaki halıya yapardı küçük tuvaletini.Çok komik yahu:)))
    Kuzeninde çok komikmiş yaaa.Uyku haliyle nasıl yapabilmiş bunları.Çok enteresan gerçekten.
    Söylediğinde haklısın Ebrum,panikle ürkütmemek lazım...
    Öperim canım.

    YanıtlaSil
  28. Şerifecim,
    Sende mi Pendikte oturuyorsun?
    Şaşırdım bak şimdi...


    İlknurcum,
    Sürgüsü var kapının,ulaşması çok zor.
    Sağol canım,inşallah tekrarlamaz.Horlama konusuna hiiiç girmeyelim istersen.Adamı dürtmekten fenalık geliyor bazen ama bana mısın demiyor yahu.Nasıl uyumaksa artık...
    Öperim canım...

    YanıtlaSil
  29. Didem,
    Neler duyuyorum yaaa.Ne kadar ürkütücü şeyler.Allah korusun.Off içim tuhaf oldu şimdi.Aman aman dikkat çok dikkat etmek lazım.

    YanıtlaSil
  30. annelr gununuz kutlu olsun, sevgiler xxx

    YanıtlaSil
  31. Anneler günün kutlu olsunn güzel annemm

    YanıtlaSil
  32. Özlem annem,Ebrumm,
    Sizlerinde anneler gününüz kutlu olsun.Öpüyorum güzel yanaklarınızdan...

    YanıtlaSil
  33. Okurken heyecanlandım,Allahtan görmüşsünüz,çocuklar uyanıkken de uykuda da her daim aksiyon yaşatıyorlar insana:)Umarım devamı gelmez...sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  34. Ay Gönülüm verilmiş sadakanız varmış canım.. fena oldum okurken.. hatta siz gene de verin sadakayı..

    psikolojik değildir bence de.. Yeme bitirme kendini durduk yerde a canım..

    Şükür farkına varmışsın canım..

    YanıtlaSil
  35. Ayrıca Gülüm bülbülüm Janis Joplinle selam ettin evine geldiğimde mest ettin beni.. şimdi bir kez daha seviyorum seni.. Valla şaka bir yana kanım çok ısındı sana, sanırsın çoktandııır tanışıyoruz..

    YanıtlaSil
  36. Yaaa sorma Müminecim,
    Epey korkuttu bizi velet.Şimdi pür dikkat teyakkuzdayız.
    Sadakayı en kısa sürede halledeceğim,hemde iki kez.Cumartesi günü de ayrıca ve çok daha vahim bir vukuatımız oldu da...
    Oyyyyy Müminemmm,sende beni mest ettin bak.Bende seni çok seviyorum.Valla billa:)...
    Değerlisin benim için,hemde çooookkk.
    Öperim canım.

    YanıtlaSil
  37. Çok ilginç. Belki aşmak için uydurma hikayeler anlatabilirsin, elektriğin zarar vermediği olaylarla örülü felan?. İşimiz zor ama seninki daha bir zor daha bir güzel..

    YanıtlaSil
  38. Sirarcım,
    Şöyle diyorum genellikle;
    "Bende senin gibiyken korkardım elektrikten,dokunmadım hiç,annem babam takardı prize gerektikçe,o nedenle başıma herhangi bir şey gelmedi ve sonra da korkum geçti.Merak etme seninde geçecek"
    Biraz rahatlıyor böyle deyince,ama rüyalarına engel olamıyorum.
    İşimiz gerçekten çooook zor.
    Allah hepimizin yardımcısı olsun.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorulmadan yorumladığınız için teşekkür ederiz...

Related Posts with Thumbnails