Bugün Muharrem ayının 10.cu günü;yani "Aşura Günü",yahut bizim bildiğimiz adıyla "Aşure Günü".
Her sene yapmaya çalışırım elimden geldiğince.Daha doğrusu 2006 yılından itibaren demeliyim.Onun öncesinde, çok severek yediğim bir tatlı olmasının dışında pek bir ilişiğim yoktu ne günün mahiyetiyle,ne de bu eşsiz tatlının yapımıyla.İlk kez,YA'yı yeni doğurmuş,henüz bir kaç günlük lohusa iken denemiştim.Anneliğin vermiş olduğu içgüdüsel bir hamaratlıkla acayip bir özgüven nüksetmişti bedenime sanırım.Pişirip de apartmana dağıtmaya çıktığımda "sen ne ara doğurdun da aşure pişirdin?" diye şaşakalmışlardı.
Ama ne yalan söyliyim,ilk olmasına karşın öyle leziz olmuştu ki,herkesten de bu iltifatı alınca kendimi "Aşure Gurmesi" addedip,her sene yaptığım bir seremoniye dönüştürüverdim bu işi.
Bu sene geçmiş yıllardan farklı olarak ilk kez oruçta tuttum Allah kabul ederse.Bilmiyordum önceleri bu günde oruç tutmanın yerini ve önemini.Birkaç gün önce duyunca "tutayım elbet" diye niyetlendim.Şükür tutabildimde.
Komşulara ikram edilmek üzere hazırlanan tepsi |
Bu sene geçmiş yıllardan farklı olarak ilk kez oruçta tuttum Allah kabul ederse.Bilmiyordum önceleri bu günde oruç tutmanın yerini ve önemini.Birkaç gün önce duyunca "tutayım elbet" diye niyetlendim.Şükür tutabildimde.
Aşure yapacak oluşumdan ötürü biraz terddütlüydüm zira tadına bakmam gerekti,şekeri nasıl göz kararı ayarlayabilirdim?Ya fazla yahut eksik olursa? diye endişelerim vardı fakat "haydi Bismillah" deyip sıvayınca kolları ortaya iyi birşeyler çıkıyor çok şükür.
Benim aşure yaparken olmazsa olmazlarım şöyle;
* Pişmeye yakın içine küp küp doğradığım portakal kabuklarından eklerim.Mis gibi bir rayiha katar tatlıya bu.
* Gül suyu bir diğer vazgeçilmezimdir.Onunda aroması müthiş bir lezzet veriyor Aşureye.
* Fındıkların diri kalmasına özen gösteririm.O nedenle ocağı kapatmadan az önce eklerim onuda.Kırmadan bütün bütün elbet.
* Cevizi asla pişirmem çünkü rengini karartır.Süsleme amaçlı iri parçalar halinde üstüne ilave ederim.
* Kabuk tarçınsız bir Aşureye Aşure demem:)
* Kıvamının koyulaşması ve daha açık bir renge sahip olması için sulandırılmış nişasta eklerim en son aşamada.
* Vee en sevdiğim malzemesi,Aşurenin ana malzemesi olan buğdaydır.Onu biraz fazla tutarım,hem kıvamını artırır,hemde bence daha lezzet katar.
Belki bir çok hatun bu şekilde pişiriyor Aşure'yi fakat ben yine de paylaşmak istedim belki denemeyip yardıma ihtiyaç duyanlar olabilir diye...
Bu tabak da benim payıma düşen :) |
Aşureyi pişirip bütün komşularıma dağıttım iftar üstü.Ve bende orucumu Aşure ile açtım.
Allah kabul eder umarım...
ellerine saglik harika görünüyor, benim hic vaktim olmadi yapmaya :(
YanıtlaSilMaşallah! Allah orucunu dai aşure ni de kabule tsin:)Ne mutlu sana.
YanıtlaSilharika görünüyor,marifetin canlı göstergesi.
YanıtlaSilellerinize saglik,ne kadar guzel gozukuyor,bulundugum yerde hic turk yok ,olsada sanirim yapamayiz cunku bir cok malzemede yok burda,uzun yillar oldu yemeyeli,nasilda severim asureyi,bizim yerimize de yiyin,afiyetle,saglikla..
YanıtlaSilellerinize saglik,ne kadar guzel gozukuyor,bulundugum yerde hic turk yok ,olsada sanirim yapamayiz cunku bir cok malzemede yok burda,uzun yillar oldu yemeyeli,nasilda severim asureyi,bizim yerimize de yiyin,afiyetle,saglikla..
YanıtlaSilAllah kabul etsin canım..
YanıtlaSilNefis görünüyor nefisss
Sevgiler canım
Yapıcı değil yiyici taraftayım ben:) Evlendikten sonra yemeye başladım zaten ve yıllar boyu nasıl bir lezzeti kaçırdığımı anladım, şimdi işte şimdi canım çok çekti canım harika görünüyor ellerine sağlık. Orucunu da Allah kabul etsin:)
YanıtlaSilAllah kabul etsin Sevgili Yaruze,Ne kadar güzel anlatmışsın,görüntülerde o kadar iç açıcı ki lezzetli olduğuna hiç şüphem yok..Ellerine sağlık sevgiler..
YanıtlaSilAllah kabul etsin canım.Ellerine sağlık.Ne yalan söyleyeyim bu saatte canım çekti çok tatlı sevmem ama niye böyle oldu anlamadım :)
YanıtlaSilValla keşke edebilsen:))çok güzel görünüyorlar,elinize sağlık:)
YanıtlaSilçok güzel görünüyorlar ekrandan şöyyle bi girişesim geldi valla:)
YanıtlaSilallah kabul etsin..
Benim de aşuredeki en sevdiğim malzeme buğdaydır, harika görünüyorlar, ellerine sağlık. Allah kabul etsin. Senin komşun olmak varmış :)
YanıtlaSilDaha bu sabah birisi yapsa da yesem demiştim kendi kendime :D ellerine sağlık :)
YanıtlaSilGönülcüm ellerine sağlık. Ben bu sene ilk defa denemek istiyorum. Hep annem yapar. Ama nedense bu sene evimde de pişsin istiyorum. VErdiğin bilgiler emin ol çok işime yarayacak. Allah kabul etsin canım.
YanıtlaSilbayılırım aşureye..
YanıtlaSilAllah kabul etsin
Asure zevklerimiz ayni :) Allah kabul etsin .
YanıtlaSilkıskandım...ne oruç tutabildim ne de henüz aşure yapabildim..Allah kabul etsin...sevgiyle
YanıtlaSilHayatımda ilk aşureyi otuz yaşımda yedim dersem inanır mısın? Ellerine sağlık, Allah kabul etsin. Olsa da yesek:)
YanıtlaSilAyşecim,
YanıtlaSilTeşekkür ederim.Ben de o günü kaçırmak istemedim.Aslında gözümüzde büyütüyoruz sanki,yoksa 1 saatlik bir mevzuu..
Hadi bir fırsat yarat sende...
Teşekkür ederim Deli Annecim,ve de aminnn...
YanıtlaSilAdsız :)
Çok teşekkürler.
Tijen Miriam,
YanıtlaSilÜzüldüm sizin adınıza.Keşke yakınlarda olsa idiniz size de seve seve ikram ederdim.
Sevgiler...
Hayat Cafe Tarifleri,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim,güzel olmuştu sahiden de.
Sevgiler bizden...
Ben kızımın Delisiyim,
Amanınnnn sana nasıl ulaştırmalı acep?Hamileydin sen yaa.Bak nasıl üzüldüm şimdi:(
Anne Kraliçem,
YanıtlaSilTeşekkür ederim.Öperim hem de:)
Sevgiler...
Yadigarcım,
başka bir sebebi olmasın??? ;)
My little world,
YanıtlaSilKeşke,keşke...
Burcucum,
Yakın olsak,koşar getirirdim sana...
Esracım,
Zevklerimiz ortakmış desene.
Aslında üzüm fasulye nohut falan sevmiyorum aşurede hiç ama onlarında lezzete katkıları muhakkak.Çoğunlukla ayıklarım ben yerken.
Bir de tuhaf bir huyum var,başkasından gelen Aşureyi yiyemem her nedense :(
Tibetin annesi,
YanıtlaSilTüm blogcular olarak bir Aşure günü yapalım o halde :)
Nilhancım,
Bende 6 sene öncesine dek annemin yaptıklarını yerdim,bir kez denedim ve enfes oldu.Sonra da her sene keyifle yaptım,beğenilmesi hoşuma gidiyor ayrıca..
Hadi bu sene sende dene,eminim çok güzel olacak...
Elif,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim ve de aminnn...
New York'tan,
Seninkiler de şahane görünüyorlardı,üstelik çok da estetik...
Dilekcim,
YanıtlaSilAminnnn.Yapabilirsin hala..
Sevgiler canım...
Görkemim,
Neden o kadar geç kaldın ki?Çok şey kaçırmışsın;)Hadi gel de ikram edeyim.
Öperim çoookk