20 Ocak 2011 Perşembe

Yemek Savaşları...

Fatih İstanbul'u fehtederken,benim çocuklara yemek yedirirken zorlandığım denli zorlanmamıştır,adımın Gönül olduğu kadar eminim buna.
Neşelihaller de bugün ki postunda tamda bundan bahsetmiş,pişti olduk onunla lakin bu akşam yaşadığımız meyve krizi,içimi boşaltma ,deşarj olma ihtiyacı doğurduğundan,yazmadan geçemedim.
Yamaç oldum olası rahat yemek yiyen bir çocuk olmadı.Hiç yemez değildi ama ağzında tutar yutmak bilmezdi bir türlü.Sinirden ellerim titrer,saçlarım tel tel dikilir,akabinde cıyak cıyak bağırırdım.Bir keresinde unutmuyorum,özene bezene hazırladığım yemeyi bir kaç kaşık yedikten sonra ağzında tutmaya başladı,yut oğlum yutmaz,hadi oğlum,canım oğlum,kuş geçiyo,uçak geçiyo...yok yok yok yutmuyor bir türlü.Sabır sabır bir yere kadar.Ağzındakini püskürtmesi bardağı taşıran son damla oldu ve elimdeki kaseyi fırlattığım gibi duvarlar,mobilyalar,TV,üstüm başım hatta tavan bile yemek artıklarıyla doldu.Asabiyetin bedelini 2 saat kirlenen yerleri temizlemekle ödedim sanki çocuğun çok umruymuş gibi...

Hala da öyle mız mız yemek konusunda.Kilosu yaşının standartlarında hatta üstünde de diyebiliriz ama hep zoraki yer.Şöyle iştahla sofra başına geçipte afiyetle yiyip kalktığı 5 yıllık ömrü hayatında henüz vaki olmamıştır.Gözü sağda solda,uyuşuk,mayışık,yemek ona bakar o yemeğe bakar,karşılıklı bakışmalar vuslatla son bulmaz ne yazıkki.Oğlum tabağındakini ye demekten iflahım kesilir,iştahım kaçar ama her ne hikmetse kilo vermeyi beceremem.Stres bünyeyi şişiriyor demekki...

Zeynepte Yamaç'la aynı belki daha beteri.Yemek yenileceğini anladığı an stres basar,kaçacak delik arar.Ben yemiycemmm naraları havada uçuşur.Sanki ben yedirmekten çok keyif alırmışım gibi.Severek yediği yemek sayısı kısıtlı."Mantı,tavuksuyu çorba,düğün çorba(genel olarak yoğurtla terbiye edilmiş çorbalar),ıspanak.Mantıya asla hayır diyemez hatta bazı zamanlar mantı aşerir.Geçenlerde bir akşam babası ananeden alıp eve getirirken "baba ben mantı ittiyorum "demiş,babası gelir gelmez buzluktan çıkardı ve bir güzel pişirip yedirdi kıymetli kızına da bir tarafları şişmeden kurtarabildik:)Bu saydıklarım dışındakileri yedirmek deveye hendek atlatmak kadar zor olur benim için.Kimisini ilk kaşığı alana kadar ısrarla reddeder,bir kaşık aldıktan sonra beğenirse keyifle devam eder.Ama o ilk kaşığı ağzına vermek inanılmaz bir sabır ve azim gerektirir,kafasını sağa sola salladıkça yemek saçlarına bulaşır,kaşıktan üstüne başına,sağa sola dökülür.bende sinirden gerim gerim gerilir,yanısıra ellerim titrer,gözlerim, yuvalarından fırlar halde avaz avaz bağırırım.Ağlaya zırlaya yediğinin hayrından çok zararını görerek kalkar sofradan.

Bu akşamda aynen böyle gelişti...
İş çıkışı markete gidip,dünden tam takır olduğunu farkettiğim buzdolabının azcık yüzünü güldürmek için biraz alışveriş yapayım dedim. Ispanak,pırasa,kereviz, brokoli, havuç,patates,roka, kırmızı soğan,karnabahar ne bulduysam aldım.Eve geçip,ıspanak,havuç, pırasa,patates,brokoli ve kerevizden bir miktar alıp  bir güzel yıkadıktan sonra doldurdum düdüklü tencereye,üstüne su ekleyip koydum ocağa.15 dk kadar piştikten sonra kapatıp blendırdan geçirdim.Ayrı bir kapta 3 çorba kaşığı unu bir miktar suyla karıştırarak meyanını hazırladım ve kaynayan çorbaya karıştıra karıştıra ilave ettim.Son olarak yarım paket kremayı ekleyip 3 dk daha kaynatıp ocaktan aldım.
Ohhhhh misler gibi şifa kaynağı "kremalı sebze çorbası" sabırsızlıkla hüppletilmeye hazır.
Ama nerde öyle elinde kaşık,ağzı açık halde bekleyen çocuklar.
"Hayırrrr ben yemek istemiyorum "söylemlerini duyunca çorbanın bile hevesi kaçtı zannımca.
Zeynep hanım büyük bir iştahSIZlıkla,zar zor,ağlaya zırlaya,bağrıla çağrıla bitirdi kasesindekini.Saçlarıda epey nasiplendi her zamanki gibi.Sanırım en çok onlar seviniyor bu işe,en doğalından maske işte daha ne olsun...
Yamaç'ta ısrar kıyamet,tembih tembih üstüne,1 den 10 a saymacalarla aynı zorlukla bitirdi güzelim çorbayı.
Bir tek Rüzgar yemek konusunda sorunsuzdur bizim evde.Ona yemek yedirmek gibi bir telaşım da stresimde olmadı hiçbir zaman.Hatta koyarım önüne kendi afiyetle yer "ben doydum,eline sağlık anne" der ve kalkar.Bu duruma alışkın olmadığım için yaptığı tarafımdan olağanüstü bişeymiş,büyük bir başarıymış gibi addedildiğinden   başımın üstünde gezdiresim var canım oğlumu.Gerçi her konuda en sorunsuz o dur ya,ilk altı ayının aksine...

Yemeğin üstünden geçen 1 saatin ardından meyve faslına geçildiğinde benzer sahneler tekrar yaşandı.Yamaç çok seçer meyveyi.Bir tek elma,nar nadiren armut ve mandalina yer.Birkaç dilim elma yedi,mandalina verdim yemek istemedi bende yemekten zaten sinirliyim yiyeceksin diye inat ettim.Yememeye ısrar edince tekrar bir sesler yükseldi evde.Eşim bu kez bana müdahale etti."Sakin ol ne bağırıyorsun,ısrar etme,yemek istemiyor,sevmiyor çocuk,sana zeytin versem zorla yermisin?" dedi.
Haklı aslında,farkındayım ama yesin istiyorum,faydasından istifade etsin,bünyesi güçlensin,alışkanlık edinsin istiyorum.O yesin ben doyayım istiyorum.Baba ne anlar ki bu hissiyattan...
Yemezse yemez,strese lüzum yok,acıkınca yer zihniyeti hakim değil mi tüm babalarda..

Aslında doğru olanda o değil mi?

Gel de bunu annelere anlat...

Offff offfff...

25 yorum:

  1. Allah sabır versin kader arkadaşım çok zor yemeyen çocukla uğraşmak.Dediğin doğru onlar yemeden biz doymuyoruz maalesef:(Allah'a çok şükür uykularından çok çekiyorum ama yemek konusunda haklarını yiyemeyeceğim hasta oldukları ya da olmaya başladıkları zamanlar hariç hiç üzmediler beni maşallah diyeyim.
    Canım iştah şurubu falan denesen bugün Neşelihallere de ben de okudum balık yağı iyi geliyor galiba demiş mutlaka deniyorsundur birşeyler ama ne bileyim, keşke sihirli bir değneğimiz olsa.
    Kendini üzme ne olur mutlaka yiyecekler birşeyler kolay değil biliyorum ama arada yemiyeceğim dediğinde sende bıraksan ve yedirmesen mutlaka acıkacak.Akıl vermek gibi oldu kusuruma bakma ne olur.İnşallah bir an önce normale dönerler sen de rahatlarsın.
    Sevgiyle kal canım benim.

    YanıtlaSil
  2. Sağol canım,
    Zor valla.Eskiden keyif zamanları diye nitelediğim yemek vakitlerini, işkence zamanları addettim çocuklar olduğundan beri.Deli bişey bu yemek yedirme işi.Hakkaten ömürden gidiyor her fasıl.Bizde de uyku sorun olmadı hiçbir zaman ama yemek Yamaç ve Zeynep tarafından çoğunlukla sorunlu.Vitaminler falan fayda etmiyor ne yazıkki.Çok kötü değiller abartmayım kiloları kötü değil ama hep gergin yiyoruz yemekleri maalesef.
    Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  3. Allahtan 3 çocuktan 1 'i yiyormuş arkadaşım,sevindim.Nefesini tut ta Canın yemediklerini sayayım sana : Zeytin-peynir-domates (eskiden yerdi) - tereyağ - yoğurt - ıspanak - canım tarhana çorbası -sebzelerin çoğu..ama bu konuda biz ne kadar rahat olursak onlar için o kadar iyi oluyor,ben Cana asla portakal yediremiyorum ama canı isterse kendi 1 portakalı bitiriyor,dilimletip kemirerek :)
    ben en çok peynir-yoğurt ve ayrana üzülüyorum en faydal üölü çünkü,Allahtan ki süt içiyor,eskiden yumurtanın beyazını-sarısını ayrmazdı,şimdi ise sarısını ayırıyor..Çorba konusunda nacizane fikrim çok karıştırmışsın,bence her seferinde 3-4 çeşit birbirine uyumlu sebzeyi pişirsen daha lezzetli olur,çok karıştırınca sebzelerin tadını alamıyor insan,tabi benim damak zevkim ama besleyiciliğine bişey diyemem tabi,öptüm çok..

    YanıtlaSil
  4. offf şiştim vallahii , ben bir tanesiyle uğraşamazken allah sabır versin send e iki tane var ...Saçlarının tel tel olmuş halini tahmin edebiliyorum...sevdikleri şeyi yemek isteseler anlayacağım ama herşeye hayır diyen çocuğu anlamıyorum ve anlayacağımı da sanmıyorum.Arkadaşımın oğluda öyleydi zamanında sonra aç bırakma tekniğine geçti ( ben yapamam kati süretle ) öyle işe yaradı ki ben bir sonraki görmemde tanıyamadım.kahvaltı sorun öğle sorun akşam sorundu.Şimdi işler tıkırında.Kahvaltıdan mı kaçtı hiç kızmadı ,öğle yemeğine kadar yemek yok.Öğlen beğenmedi yemedi mi ,tamam, akşam yemeğine kadar yemek yok..En son akşamıda beğenmedin mi , kahvaltıyı bekle yapmış 1 hafta boyunca ara öğünleri kaldırmış,meyve falan da yok.Sonunda oğulcuk bayrakalrı indirmiş.Takdir ettim ama ben yapamazdım.Karnı aç , zayıflar diye uyuyamazdım ,sinir ola ola bağıra bağıra yedirirdim.Acaba hangi yol doğru , şüpheliyim gerçektende...Belkide onun yaptığı doğrudur.Yağız yemeği gördümü çadırına saklanıyor , en son benim çığlığımla çıkıyor ve mızıldaya mızıldaya yiyor...Ben de ses ve huzur kalmıyor...Sihirli bir değnek deysede obur olsalar keşke, sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. yemezler üzül, uyumazlar üzül, diş çıkarırlar aman ateşi çıkmasa... Ne olacak bizim bu halimiz:((

    YanıtlaSil
  6. Yaaa evet Rüzgara binlerce şükrediyorum zaten.O bana ilk 6 ay çok çektirdi şimdi gönlümü alıyor.
    Can'ı bilmezmiyim canım yemek ve uyku sorunu seni epey yordu gayet iyi biliyorum.Çok sinir bozucu bu durum yaaa.
    Çok karıştırdım farkındayım ama çok lezzetli oldu Hatcecim.Valla eşimde bende bayılarak yedik,o çocukların uyuşukluğu napıyım.

    YanıtlaSil
  7. Yaaa evet Rüzgara binlerce şükrediyorum zaten.O bana ilk 6 ay çok çektirdi şimdi gönlümü alıyor.
    Can'ı bilmezmiyim canım yemek ve uyku sorunu seni epey yordu gayet iyi biliyorum.Çok sinir bozucu bu durum yaaa.
    Çok karıştırdım farkındayım ama çok lezzetli oldu Hatcecim.Valla eşimde bende bayılarak yedik,o çocukların uyuşukluğu napıyım.

    YanıtlaSil
  8. içimizdeki karnaval,
    Bende hayatta aç bırakamıyorum,içim rahat etmez uyuyamam ki...Deneyim diyorum cıkkk yapamıyorum.Yemeyince psikopatlaşıyorum,aslında yemese daha iyi ama öyle manyak bişi işte yaptığımız.İmreniyorum kendi kendilerine afiyetle yiyip kalkan çocuklara.Gerçi bi tane var o modelden çok şükür...
    Sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  9. ballı lokmam,
    ne mi olacak?Erken yaşta dert sahibi olup,ya tahtalıköyü ya da tımarhaneyi boylayacağız o olacak.
    Çocuk milleti ömür törpüsü,vallaha da billaha da.
    Ama gel gör ki tadından da yenmiyor..
    Çelişik,karışık,kuruşuk bişi işte...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Selam :)

    O sebze çorbası şu an önümde olsa da içsem sıcacık. Elinize sağlık...
    Bu yazdıklarınız kimbilir kaç anneye moral oluyor, yol gösteriyor...

    Kolaylıklar diliyorum, sevgiyle...

    YanıtlaSil
  11. ben annemin ısrarcılığından hayatım boyunca bıkmıştırım lütfen çocuklarınızı zorlamayın psikojik baskı olunca iyice yemekten soğuyor hatta inadına yemiyor ben aynen böyleydim:( ama babam çok rahattı zorlama çocuğu derdi acıkınca yer mantığı yine hakikatende öyle oluyodu:) offflamayın bence ..
    siz anneler yokmu anlatmak mümkün değil;)

    YanıtlaSil
  12. Canım benin derdini çok iyi anlıyorum da derman olamıyorum manti konusunda bizimkilerin de durumu aynı çok seviyorlar arada sırada evdeki kadına rica ediyorum da yapıveriyor bizimkiler de yiyor çok şükür. Allah kolaylık versin arkadasım opuyorum

    YanıtlaSil
  13. hele hele uğraşıp didinip az zamanda harikalar yaratıp da yemediler mi insan nasıl delleniyor..

    YanıtlaSil
  14. Zeugma,
    hakkaten çorba nefis olmuştu sıcak sıcak şifa oldu hepimize...
    Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Meyra,
    Çok doğru söylüyorsun sonuna kadar katılıyorum,ancak gelde bunu annelere anlat.Manyak bi dürtü bu.Yemeyince huzura eremiyorsun.İçinde hep bir sıkıntı.Halbuki kim ölmüş açlıktan.Biliyorum ben böyle yaptıkça o daha fazla soğuyor yemekten ama anlat anlatabilirsen.Ama bugünden tezi yok bırakmaya çalışacağım,sakin olup mumursamamayı deneyeceğim bakalım olacak mı?
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. neşelihaller,
    teşekkür ederim.Keşke birbirimizin sıkıntılarına merhem olabilsek.Aslında oluyoruzda böyle güzel dileklerle...
    Sevgiler

    Anne kaleminden,
    tam üstüne bastın.Özene bezene hazırla,yese bünyeye katacağı faidelerin hayalini kurup iç huzuru sağla,ama çocuklar içine etsinler.
    Olacak iş mi?
    Oluyor işte...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Sözümona derler ki ilk çocuk yemez normal ama diğerleri yer.. ama mantıken ilk yemeyince diğerleri de yememeli.. örnek alma misali.. zor yaruzem zor.. Allah yardımcımız olsun

    YanıtlaSil
  18. Yaruzeciğim temada mı sorun bilmiyorum ie sürekli sayfanı kapatıyor.
    Benim sıpa da yeme özürlü yuvarlak yüzlü herkes şişman sanıyor ama yazın anlaşılıyor çırpı bacaklardan:)
    yemek konusunda ısrarcı olmam ben hiç çünkü ben de sevmem ısrarı açsa yer yemiyorsa masadan kalk derim hemen:)

    YanıtlaSil
  19. Deli annem,
    Çocukların genelinde var bu yeme özrü.Sanırım yemek yemeyi lüzum görmüyorlar.Bizim için keyif sebebi olan şey onlar için zülum gibi bişey kanımca.Öncelikleri farklı şeyler.Anlamak lazım ama biz anneler çocuklar yemeyince dünya duruyor gibi düşünüyoruz sanırım.Bu konuda rahat olan anneleri gönülden tebrik ediyorum.

    Nehir İda;
    Yaa evet var o problem,nedenini çözemedim.Ben hep google chrome dan yada mozilla firefoxdan açıyorum.
    :(
    Süpersin,ne güzel keşke bende senin yaptığını yapabilsem.Yemek zamanları sanki içime bir şeytan giriyor.Bu dürtüye hakim olamıyorum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  20. ben bu yemek yeme -yedirme-iştah meselesinden nefret boyutuna ulaştım ve dedim ki yeter.ne yiyorsa onu vereceğim.5-10 kalem çeşidimiz var.dönüp dolaşıp onları yiyor oğluşum.ölmüyor,hastalanmıyor,düşmüyor yerlere.ne biliyim büyüyüp gidiyor işte tuhaf:(

    YanıtlaSil
  21. Sitare,
    Bu akşam yemeğinden itibaren senin izinden gitme kararı aldım bende ve ilk raund başarılı geçti.İstikrarla devam...
    Çocukların ve benim akıl sağlığımız için.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. Kardesim de hic yemezdi. Hiccc ama. Hic derken soyle, sabah kahvaltisini bitirmedigi icin annem sofradan kalkmasina izin vermezdi. Aksamustu 4'e kadar, agzinda lokma ile, saatlerce inadindan onu yutmadan oturdugunu hatirliyorum. (Aramiz 7 yas, o yuzden kardesimin kucuklugunu iyi hatirliyorum :))

    Annem delirirdi ki ilk cocugu ben, sorunsuz bir cocukmusum :))

    O yuzden, yemisyorsa yemiyor benimkisi. Kardesim simdi cift adana durum lupletiyorsa, bir gun bir yerden baslayacak iste demek ki yemeye :)))

    Ve ustune ustluk, kardesimden bin kat saha saglikli beslenen ben kardesimden bin kat daha cok hasta olurdum :) O ise butun istahsizligina ve vitaminsizligine karsi benden daha kuvvetli bir bunyeye sahiptir :))

    YanıtlaSil
  23. @Anne ve bebişi,
    Motive etti bu sözleriniz beni.Doğrusunun ne olduğunu biliyor fakat uygulayamıyorum.Saplantılı bir kişiliğim maalesef.Ama törpüleyeceğim inşallah...
    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  24. I think this is among the most important info for me.
    And i'm glad reading your article. But wanna remark on few general things, The site style is great, the articles is really excellent : D. Good job, cheers
    Look into my web page ... Oyunu

    YanıtlaSil
  25. I wish I kneω a girl likе Βarbіe back аѕ I waѕ still a little girl.
    I mean hοw аwesоme might іt not
    haρpen to haνe bеen tο геlish a gamer lіkе mysеlf plaуing hіs Χbox іnеvitably bе sіmply
    аs a typical κіԁ. Sorry thаt
    weге a tаngent, this poѕt "Yemek Sava�ları..." actuallу ωаs super helpful
    thеre are сhanged hoω І will fоr ever
    play viԁеo gaming.
    Have a look at my blog post Juegos Barbie

    YanıtlaSil

Yorulmadan yorumladığınız için teşekkür ederiz...

Related Posts with Thumbnails